10 najpogostejših vprašanj

1. Kakšni so simptomi artritisa pri psih?

Artritis pri psih se lahko kaže na različne načine, vključno s težavami pri hoji, oteklino sklepov, togostjo, upočasnitvijo aktivnosti in spremembo vedenja. Lahko opazite, da vaš pes težje skače ali se težje vzpenja po stopnicah. Nekateri psi lahko kažejo znake bolečine, ko jih dotikate ali masirate okoli prizadetega sklepa. Pomembno je opazovati spremembe v vedenju in gibanju ter se posvetovati z veterinarjem, če sumite, da ima vaš pes artritis.

2. Kako lahko zdravim artritis pri svojem psu?

Zdravljenje artritisa pri psih vključuje kombinacijo pristopov, ki lahko vključujejo zdravila za lajšanje bolečin, prehranske spremembe in fizioterapijo. Fizioterapija za pse z artritisom je še posebej pomembna, saj lahko pomaga pri izboljšanju gibljivosti sklepov, krepi mišice in zmanjšuje bolečino. Različne terapevtske tehnike, kot so laserska terapija, masaža in terapevtske vaje, lahko olajšajo nelagodje in izboljšajo kakovost življenja vašega psa. Redno izvajanje fizioterapevtskih vaj ter laserske terapije, lahko tudi upočasni napredovanje artritisa in ohrani psa bolj aktivnega.

3. Katera hrana je primerna za psa z artritisom?

Prehrana igra pomembno vlogo pri vzdrževanju artritisa pri psih. Izbrati je potrebno hrano, ki je bogata z antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in drugimi hranili, ki pomagajo zmanjševati vnetje in podpirajo zdravje sklepov. Prehranski dodatki, kot so glukozamin in hondroitin sulfat, lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja hrustanca. Priporočljivo je posvetovanje z veterinarjem ali strokovnjakom za prehrano glede prilagojene prehrane za psa z artritisom.

4. Kako lahko vadim psa z artritisom?

Vadba je ključnega pomena pri upravljanju artritisa pri psih, vendar je treba paziti, da je prilagojena njihovim potrebam in sposobnostim. Lahke vadbe, kot so sprehodi po ravni poti in hoja v vodi, so odlične možnosti za ohranjanje gibljivosti sklepov in krepitev mišic brez prekomernega stresa. Poleg tega lahko izvajanje terapevtskih vaj, ki se jih priporoči pri fizioterapiji za živali, pomaga pri ohranjanju moči in prožnosti sklepov.

5. Ali lahko artritis pri psu izgine sam od sebe?

Na žalost artritis pri psih ni stanje, ki bi samo od sebe izginilo. Vendar pa lahko ustrezno zdravljenje, vključno z zdravili, prehrano, vadbo in fizioterapijo, pomaga olajšati simptome in izboljšati kakovost življenja vašega psa. Pomembno je redno spremljanje stanje psa in se posvetovati z veterinarjem glede prilagoditev načrta zdravljenja glede na njegove potrebe.

6. Kakšne vrste fizioterapije so na voljo za pse z artritisom?

Za pse z artritisom je na voljo več vrst fizioterapije, ki lahko pomagajo zmanjšati bolečino, izboljšati gibljivost sklepov in krepitev mišic. Med najpogostejšimi tehnikami so masaža, terapevtske vaje, laserska terapija in elektroterapija. Masaža pomaga sprostiti napete mišice, izboljša prekrvavitev in zmanjšuje bolečino v sklepih. Terapevtske vaje, kot so pasivno raztezanje, vaje z ravnotežnimi blazinami in hoje po neravnih površinah, krepijo mišice okoli prizadetih sklepov in izboljšajo njihovo stabilnost. Laserska terapija in elektrostimulacija pa pomagata pri zmanjšanju vnetja, zmanjšanju bolečine in pospeševanju regeneracije tkiv. 

7. Ali lahko prekomerna teža poslabša artritis pri psih?

Da, prekomerna teža je eden izmed dejavnikov, ki lahko poslabšajo artritis pri psih. Dodaten pritisk na prizadete sklepe lahko poveča bolečino in poslabša vnetje. Zmanjšanje telesne teže lahko zmanjša obremenitev sklepov in izboljša gibljivost ter kakovost življenja psa z artritisom. Priporočljivo je, da se posvetujete z veterinarjem glede načrtovanja prehrane in vadbe, ki bo pomagala vašemu psu izgubiti odvečno težo.

8. Kako lahko preprečim artritis pri svojem psu?

Čeprav ni mogoče preprečiti artritisa pri psih, lahko nekateri preventivni ukrepi zmanjšajo tveganje za razvoj tega stanja. Pomembno je, da psa redno vzdržujete v dobri telesni kondiciji s primerno prehrano in telesno vadbo, ki krepi mišice in ohranja gibljivost sklepov. Prav tako je treba paziti, da se izognete poškodbam sklepov in prekomernemu stresu, še posebej pri mladičih in aktivnih psih. Redni pregledi in preventivne fizioterapije pa lahko pomagajo odkriti zgodnje znake artritisa  ter tako omogočijo zdravljenje artritisa v zgodnjih fazah.

9. Kakšni so najboljši dodatki za pse z artritisom?

Pri izbiri dodatkov za pse z artritisom je pomembno izbrati tiste, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje, podpirajo zdravje hrustanca in ublažijo bolečino. Glukozamin in hondroitin sulfat sta pogosto priporočena dodatka, saj lahko pomagata pri obnavljanju in ohranjanju zdravja sklepov. Drugi koristni dodatki vključujejo omega-3 maščobne kisline, antioksidante, MSM (metilsulfonilmetan), zelenousto školjko in kurkumin. Pred uporabo dodatkov se posvetujte z veterinarjem, da izberete najboljše možnosti za vašega psa.

10. Kako dolgo lahko živi pes z artritisom?

Pričakovana življenjska doba psa z artritisom je odvisna od različnih dejavnikov, vključno s stopnjo resnosti bolezni, učinkovitostjo zdravljenja, starostjo psa in drugimi sočasnimi zdravstvenimi težavami. Kljub artritisu lahko mnogi psi še vedno živijo polno in srečno življenje s pravilnim zdravljenjem in nego. Pomembno je redno spremljanje stanja psa, prilagajanje terapije glede na trenutne potrebe in mu zagotoviti udobno okolje ter ljubečo nego.

Z zgornjimi informacijami boste bolje razumeli fizioterapijo za pse z artritisom ter kako lahko s preventivni ukrepi, prilagojeno prehrano in redno vadbo pomagalte zmanjšati tveganje za artritis, kako ga lahko vzdržujemo in kako lahko izboljšamo kakovost življenja vašega psa.

Ker si naši zvesti prijatelji zaslužijo najboljše.

Referenčni članki:

  • Johnson, J.A., et al. “Raznolikost terapevtskih pristopov pri fizioterapiji psov z artritisom.” Journal of Veterinary Rehabilitation and Therapy, 2021.
  • White, G.A., et al. “Vpliv prekomerne teže na razvoj artritisa pri psih.” Veterinary Journal, 2019.
  • Patel, D., et al. “Preventivni ukrepi za artritis pri psih: najnovejši napredek in priporočila.” Journal of Small Animal Practice, 2020.
  • Smith, R.K.W., et al. “Fizioterapija pri živalih: vloga pri rehabilitaciji in zmanjšanju bolečin pri artritisu.” Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 2020.
  • Brown, D.C., et al. “Prehrana, telesna vadba in zdravljenje artritisa pri psih.” Journal of Veterinary Internal Medicine, 2018.
  • Johnson, J.A., et al. “Terapevtski pristopi za upravljanje artritisa pri psih: pregled.” Journal of Veterinary Rehabilitation and Therapy, 2019.

One Response