Enostavni nasveti za pomoč vašemu kužku, pri izgubi kilogramov

Tudi psi se soočajo s posledicami, ki jih imajo odvečni kilogrami in debelost. V prejšnem blogu smo opisali kako ugotovimo idelano težo za svojega komsatinca. In če ste ugotovili, da je vaš kuža predebel in bi moral izgubiti nekaj kilogramov, so tukaj enostavni nasveti kako mu lahko pomagate. 

DIETA:

  1. Količino hrane prilagodite njegovi stopnji aktivnosti. Danes ima že večina proizvajalcev pasje hrane označene količine, ki so različne glede na aktivnost psa. Če to ni zabeleženo na embalaži je nujno potrebno, da sami prilagodimo količino glede na aktivnosti našega psa. Torej če se manj giba mora dobiti tudi manjšo količino hrane. 
  2. Začnite tehtati hrano. Vsak dan odmerite priporočljivo količino hrane, ki jo naj bi vaš kuža dobil v celem dnevu in te količine ne prekoračite. Vpoštevajte tudi vse priboljške in dodatno hrano, ki jo dobi tekom dneva. Tako boste prepričani, da svojemu kužku niste dali več hrane, kot bi jo moral dobiti. 
  3. Omejite priboljške. Priboljški znajo biti odločilni pri bojevanju s prekomerno težo. Poskusite omejiti količino priboljškov, ki jih vaš kuža dobi ali pa jih zamenjati s priboljški, ki so manj kalorični in primerni za hujšanje. Prav tako lahko najdete zanimive alterantive priboljškom, kot so ekspandiran riž, ekspandirana kvinoja, surova ali poparjena zelenjava in različno sadje. Pomembno je tudi, da omejite priboljške, ki jih vaš kuža dobiva od ostalih družinskih članov, še posebaj otrok, ki pod mizo ponujajo psom priboljške. 
  4. Ali je vaš kuža kradljivec hrane? Ali imate dva psa in ima eden večji apetit kot drugi? Prepričajte se, da vaš kuža s prekomrno teže ne krade hrane drugemu psu, ki ne poje do konca svojega obroka. 

AKTIVNOST PSA:

  1. Povečajte aktivnost psa. Redna aktivnost je ključna pri izgubi prekomerne teže pri psu. Poskusite vkjučiti več fizičnih aktivnosti v svojih vsakodnevnih ritualih s svojim psom. Npr. probajte podaljševati vaše sprehode, vključiti več teka med sprehodi ali celo vključiti plavanje. 
  2. Ali ima vaš kuža težave in ne more biti toliko aktiven? Fizioterapija v kombinaciji s hidroterapijo je lahko učinkovita rešitev za pse s težavami, ki se ne morejo gibati toliko kot bi bilo potrebno za izgubo odvečnih kilogramov. 

OSTALO:

  1. Posvetujte se z veterinarjem ali veterinarskih fizioterapevtom, preden začnete s shujševalnim programom. Preden začnete s kakršnim koli programom hujšanja je pomembno, da se najprej posvetujete z osebo, ki ima izkušnje na področju veterine oziroma veterinarske rehabilitacije. Tako boste lahko varno začeli s hujšanjem in merili učinkovitost izgube kilogramov. V primeru, da vaš kuža kljub vsemu še vedno ne izgublja kilogramov, je potrebno opraviti diagnostične postopke, ki izločijo določene bolezni, ki bi bile lahko vzrok za prekomerno telesno težo. 
  2. Bodite dosledni. Zapomnite si, da kuža ne bo izgubil odvečnih kilogramov iz danes na jutri in moramo biti mi tisti, ki smo dosledni in predvsem ne popuščajte njegovim prisrčnim očem, ki prosijo priboljške. 

Naša odgovornost je, da zagotovimo, da imajo naši štirinožni prijatelji zdrav in aktiven življenjski slog. Debelost pri psih je resen problem, ki lahko negativno vpliva na zdravje in kakovost življenja vašega ljubljenčka. Zato ohranjajmo idealno težo naših kužkov, da bodo z nami še dolgo let.