Operacija križnih vezi je najpogostejša operacija na kolenu pri psih. Po operaciji je ključnega pomena zagotoviti pravilno okrevanje, ki bo omogočilo vašemu psu, da se vrne v polno funkcionalnost.

Nasveti za hitrejšo in učinkovitejšo rehabilitacijo

1. Sledite navodilom veterinarja kirurga:

Po operaciji bo veterinar zagotovil navodila glede zdravljenja, prehrane in omejitve aktivnosti. Pomembno je, da natančno sledite tem navodilom, saj so prilagojena potrebam vašega psa in njegovi specifični situaciji, ter tipu operacije. 

2. Prilagodite okolje doma:

Vaš dom prilagodite tako, da bo vašemu psu omogočeno udobno okrevanje. Zagotovite mehko ležišče, ki bo zaščitilo operirano nogo in zmanjšalo pritisk nanjo. Prav tako odstranite ovire in nevarne predmete, ki bi lahko ovirale gibanje psa. Pazite, da so tla kjer kuža hodi nedrseča, če imate doma tla, ki drsijo jih prekrijte z ustreznimi preprogami. Pes naj ima omejen prostor gibanja z boksom ali z ograjico. 

3. Omejite aktivnosti:

Da se optimizira rehabilitacijo po operaciji je potrebno strogo mirovanje do osem tednov. Kuža mora biti strogo na povodcu ves čas, preprečiti je potrebno kakršnokoli igro z drugimi psi in v domačem okolju čim bolj omejiti gibanje. Preprečiti je potrebno skakanje, tekanje in druge aktivnosti, ki bi lahko obremenile operirano tačko. Ko psa sprehajate v zunanjem okolju ga imejte na oprsnici, saj mu lahko z oprsnico pomagate razbremeniti tačke in prevzeti nekaj teže. 

4. Fizioterapija:

Fizioterapija igra ključno vlogo pri okrevanju po operaciji križnih vezi in je pomemeben del rehabilitacije. Pri uvodni uri fizioterapije se z veterinarjem pogovorite tudi o vajah, ki jih redno in vsakodnevno izvajate doma, ter tako izboljšate okrevanje. Vaje se na fizioterapijah sproti dodajajo ter otežujejo glede na individualne sposobnosti psa. K hitrejšemu okrevanju veliko pripomore tudi laserska terapija, ki pospeši regeneracijo in zmanjša bolečino. Redna fizioterapija lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju in zmanjšanju tveganja za zaplete. 

5. Pravilna prehrana:

Pravilna prehrana je ključnega pomena za hitro okrevanje po operaciji. Najpomembnejše pri prehrani je, da pazite da vaš pes ne pridobi prekomerne telesne teže, saj to oteži okrevanje in rehabilitacijo.

6. Bodite pozorni na signale bolečine:

Bodite pozorni na znake bolečine ali nelagodja pri vašem psu. Lahko se kažejo kot šepanje, zavrnitev hoje ali spremembe v vedenju. Če opazite katerega od teh znakov, se posvetujte z veterinarjem, saj je pravočasno obvladovanje bolečine ključnega pomena za uspešno okrevanje.

7. Potrpežljivost:

Okrevanje po operaciji križnih vezi lahko traja nekaj časa. Bodite potrpežljivi in ​​pozitivno podprite svojega psa skozi ta proces. Dajte mu ljubezen, nego in podporo, ki jo potrebuje, da si povrne polno funkcionalnost.

Z ustrezno nego, pozornostjo in podporo lahko pomagate svojemu psu pri hitrem in uspešnem okrevanju po operaciji križnih vezi. Sledite navodilom veterinarja, bodite pozorni na potrebe svojega psa in mu zagotovite udobno okolje za okrevanje, da se lahko čim prej vrne k aktivnemu in srečnemu življenju.

  1. “Management of Cranial Cruciate Ligament Disease in Dogs: A Survey of Veterinary Practitioners in New Zealand” – Članek objavljen v reviji New Zealand Veterinary Journal, ki preučuje različne pristope k zdravljenju bolezni križnih vezi pri psih.
  2. “Long-term Outcome of Tibial Plateau Levelling Osteotomy and Triple Tibial Osteotomy in 65 Dogs with Cranial Cruciate Ligament Deficiency” – Študija, objavljena v reviji Veterinary and Comparative Orthopaedics and Traumatology, ki preučuje dolgoročne rezultate operacij pri psih s pomanjkanjem križnih vezi.
  3. “Postoperative Rehabilitation and Complications Associated with Surgical Management of Cranial Cruciate Ligament Disease in Dogs: 360 Cases (1999–2000)” – Raziskava objavljena v reviji Journal of the American Veterinary Medical Association, ki pregleduje rehabilitacijske ukrepe in morebitne zaplete po kirurškem zdravljenju bolezni križnih vezi pri psih.
  4. “Comparison of Tibial Plateau Angle Changes After Tibial Plateau Levelling Osteotomy and Extracapsular Stabilisation for Treatment of Cranial Cruciate Ligament Disease in Dogs with Tibial Plateau Angle ≥ 30°” – Raziskava, objavljena v reviji Australian Veterinary Journal, ki primerja spremembe v kotu tibialne plošče po različnih kirurških posegih pri psih s pomanjkanjem križnih vezi.
  5. “Rehabilitation following tibial plateau levelling osteotomy for cranial cruciate ligament injury in dogs” – Članek objavljen v reviji Veterinary Evidence, ki obravnava rehabilitacijo po kirurškem posegu tibialne plošče za zdravljenje poškodbe križnih vezi pri psih.