Nasveti za lastnike psov

Je tudi vaš kuža postal seniorček in ga pestijo starostne težave? Preberi kako mu lahko omogočite kvalitetnejše, lažje in lepše življenje.

Ko naši štirinožni prijatelji prestopijo v starejša leta, postane skrb za njihovo dobro počutje še pomembnejša. Kot skrbniki, imamo ključno vlogo pri zagotavljanju udobja in kakovosti življenja našim starajočim se kosmatincem. Od okolja, v katerem živijo, do osnovne nege in celo terapevtskih pristopov, obstaja širok nabor stvari, ki jih lahko storimo doma, da bi našim starejšim psom olajšali starostne težave in izboljšali kvaliteto njihovega življenja.

Najprej si poglejmo kdaj oziroma pri katerih letih sploh postanejo psi seniorji.

Starost, pri kateri psi stopijo v seniorska leta, se lahko razlikuje glede na njihovo velikost in pasmo. Splošno pravilo je, da manjše pasme psov živijo dlje in počasneje starajo kot večje pasme. 

Tu je nekaj splošnih smernic:

  • Manjše pasme (npr. Chihuahua, Mops, Maltežan, Pomeranec, Bostonski terier, Jazbečar): Ti psi običajno stopijo v seniorska leta okoli starosti 7-10 let.
  • Srednje velike pasme (npr. Romanski vodni pes, Beagle, Avstralski govedar, Basenji, Šiba inu): Pri teh pasmah psi običajno vstopijo v seniorska leta nekje med 6. in 9. letom starosti.
  • Večje pasme (npr. Nemški ovčar, Rottweiler, Bernski planšarski pes, Labradorec, Zlati prinašalec, Portugalski vodni pes): Pri večjih pasmah psi hitreje starajo, zato vstopijo v seniorska leta že pri starosti okoli 5-7 let.

Vendar pa je pomembno upoštevati, da so to le splošne smernice, saj se lahko starostni procesi razlikujejo tudi znotraj iste pasme. Nekateri psi lahko ostanejo vitalni in aktivni tudi v svojih zlatih letih, medtem ko drugi lahko pokažejo znake staranja že v mlajših letih.

Ko opazite spremembe v vedenju, aktivnosti ali zdravju vašega psa, je vedno dobro, da se posvetujete z veterinarjem. Veterinar vam lahko pomaga razumeti, kako starost vpliva na vašega psa in vam svetuje glede ustrezne nege, prehrane in dejavnosti, ki lahko izboljšajo kakovost življenja vašega starejšega psa.

Kaj lahko naredimo doma, da mu olajšamo življenje?

1. OKOLJE, V KATEREM ŽIVI:

Ko enkrat kuža pride v bolj zrela leta mu lahko pomagamo in omogočimo lažje življenje na različne načine. Eden najbolj pomembnih dejavnikov je okolje v katerem živi, ter kako je to prilagojeno njegovim potrebam.

TLA

Pri okolju v katerem živi moramo najbolj paziti na površine, kjer se kuža največ giblje. Torej da so le te nedrseče, saj mu želimo preprečiti zdrse in morebitne poškodbe, ki bi ob tem nastale. V kolikor imamo tla drseča (npr. ploščice, parket itd.) poskusimo na njih položiti preprogo oziroma kaj podobnega, ki poveča trenje in psu omogoči lažje gibanje. 

STOPNICE

Prav tako kot tla so pomembne tudi stopnice. V kolikor ima naš kuža težave s sklepi ali pa kakšne druge starostne težave, se stopnicam probamo izogniti v kolikor se le da. V primeru, da se jim ne moremo izogniti pa prav tako kot pri tleh pazimo, da so te nedrseče. Kužku lahko pomagamo po stopnicah tudi z raznimi pomagali in oprsnicami. 

LEŽIŠČE

Ležišče mora biti udobno, dovolj veliko ter ortopedsko, ki omogoča psu dober in kvaliteten spanec. Ležišče mora imeti snemljivo in pralno prevleko, da jo lahko operemo in očistimo ko to potrebujemo, zlasti kadar pride do starostne inkontinence in s tem večje potrebe po pranju. 

2. NEGA PSA:

NEGA KREMPLJEV in DLAKE MED BLAZINICAMI

Pri vsakem psu moramo skrbeti za redno krajšanje krempljev, če so ti predolgi. To pa je še toliko bolj pomembno pri starejših psih. Z redno nego krempljev jim omogočimo naravno gibanje in hojo, kar preprečuje težave s sklepi. Kadar naredimo nego krempljev preverimo tudi dlako, ki raste med samimi blazinicami. Dlaka, ki je daljša in raste čez blazinice, je nevarna saj psu onemogoči stik med blazinico in tlemi, kar lahko privede do zdrsov oziroma poškodb. Zato dlake med blazinicami redno krajšamo in strižemo oziroma brijemo. 

PRIMERNA TEŽA

Zelo pommebno je, da psu vzdržujemo primerno telesno težo in skrbimo, da nima odvečnih kilogramov. Psi s prekomerno telesno težo hitreje razvijejo določena skeletna obolenja prav tako pa so tudi bolj dovzeti za različna druga obolenja . V primeru, da niste prepričani kakšna je idealna teža vašega psa, vprašajte za nasvet veterinarja, ki vam bo svetoval o idelani teži in kako jo vzdrževati. 

3. KVALITETNA HRANA in PREHRANSKI DODATKI:

Kakovostna prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja starejšega psa. Pri izbiri hrane za starejše pse je pomembno upoštevati njihove individualne potrebe, ki se lahko razlikujejo glede na njihovo starost, velikost, pasmo in morebitne zdravstvene težave.

Pri izbiri hrane in dodatkov za starejšega psa je vedno priporočljivo posvetovati se s strokovnjakom za pasjo prehrano, kot je veterinar s specializacijo za prehrano ali strokovnjak za pasjo prehrano. Ti strokovnjaki lahko ocenijo individualne potrebe vašega psa in vam svetujejo glede najboljših možnosti prehrane in dodatkov, ki ustrezajo njegovim potrebam.

Ne pozabite, da je vsak pes edinstven, zato je pomembno, da prilagodite prehrano in dodatke glede na individualne potrebe in zdravstveno stanje vašega starejšega psa. Z ustrezno prehrano in skrbjo lahko izboljšate kakovost življenja svojega starejšega psa in mu zagotovite srečno in udobno starost.

Zaključek

Ko naši psi postajajo starejši, postane naša skrb za njihovo dobro počutje še pomembnejša. Z ustrezno prilagoditvijo okolja, redno nego in terapevtskimi pristopi lahko izboljšamo kakovost življenja naših starajočih se kosmatincev in jim zagotovimo udobno in srečno starost. Ne pozabite, da je vsak pes edinstven, zato je pomembno, da prilagodite svoje pristope in skrb za individualne potrebe vašega ljubljenčka.

Reference:

  • alvin, H. E., McGreevy, P. D., Sachdev, P. S., & Valenzuela, M. J. (2018). Growing old gracefully—Behavioral changes associated with “successful aging” in the dog, Canis familiaris. Journal of Veterinary Behavior, 24, 52-59.
  • Proschowsky, H. F., Rugbjerg, H., & Ersbøll, A. K. (2003). Mortality of purebred and mixed-breed dogs in Denmark. Preventive Veterinary Medicine, 58(1-2), 63-74.
  • Yuill, C. (2018). Care of the geriatric small animal patient. The Veterinary clinics of North America. Small animal practice, 48(3), 383-399.
  • Bellows, J., Colitz, C. M., Daristotle, L., Ingram, D. K., Lepine, A., Marks, S. L., … & Senior, D. F. (2016). Common physical and functional changes associated with aging in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 248(6), 646-654.
  • Laflamme, D. (2012). Nutrition for aging cats and dogs and the importance of body condition. The Veterinary clinics of North America. Small animal practice, 42(4), 769-791.
  • Kogika, M. M., & Hagiwara, M. K. (2012). Clinical nutrition of geriatric dogs and cats. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, 19(3), 163-171.
  • Sanderson, S. L. (2015). The aging cat: Managing common age-related problems. The Veterinary clinics of North America. Small animal practice, 45(4), 711-726.